Home » Natură » Un sunet misterios din adâncul oceanului a fost în sfârșit explicat

Un sunet misterios din adâncul oceanului a fost în sfârșit explicat

Publicat: 28.09.2024

Sunetul misterios din adâncul oceanului, a cărui origine a fost până acum cufundată în mister, a fost în sfârșit asociat cu o sursă fascinantă.

Înregistrat pentru prima dată în 2014 în vestul Pacificului, sunetul misterios din adâncul oceanului, numit „biotwang”, este de fapt chemarea balenei lui Bryde (Balaenoptera brydei), care se propagă pe distanțe lungi în oceanul deschis. Mai mult, tehnicile folosite pentru a identifica acest sunet au dus la dezvoltarea unui nou instrument pentru a înțelege mai bine populațiile de balene și modul în care acestea se mișcă și locuiesc în oceanele misterioase ale Pământului.

„Balenele lui Bryde trăiesc în apele tropicale și temperate calde din întreaga lume, dar structura și mișcările populației lor nu sunt bine înțelese”, scrie o echipă condusă de Ann Allen, de la Centrul de Științe Halieutice al Insulelor Pacificului, parte a NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică) din Hawaii (SUA).

„Rezultatele noastre oferă dovezi pentru o populație pelagică de balene ale lui Bryde în vestul Pacificului de Nord, cu o distribuție largă, dar cu variații sezoniere și interanuale care sugerează un areal complex, cel mai probabil legat de condițiile oceanografice în schimbare din această regiune”, notează cercetătorii.

Biotwangul, sunetul misterios din adâncul oceanului

Oceanul este plin de sunete ciudate, dar biotwangurile (zgomote mecanice stranii peste o anumită frecvență) au fost ceva aparte. Acestea au fost înregistrate pentru prima dată în Insulele Mariane, în timpul unui studiu de sunete autonom condus de Universitatea de Stat din Oregon (SUA). Doi ani mai târziu, oamenii de știință au presupus că sursa era probabil o specie de balenă.

Apoi, în 2018, oamenii de știință de la NOAA, desfășurând un studiu asupra mamiferelor marine în Insulele Mariane, au crezut că ar putea fi pe cale să rezolve misterul. În timpul unei cercetări de o lună, au observat 10 balene ale lui Bryde și au înregistrat biotwanguri care păreau legate de nouă dintre acestea. Aceasta era o dovadă destul de solidă, dar era nevoie de mai mult, notează Science Alert.

Studierea oceanului nu este ușoară, fiind un mediu ostil pentru oameni, dar NOAA desfășoară o monitorizare continuă de mult timp. Cu 23 de ani în urmă, agenția a instalat un sistem pe coasta Californiei pentru a monitoriza sunetele de la distanță.

Folosind înregistratoare acustice pasive pe termen lung, agenția a putut detecta populații de mamifere marine în locuri foarte greu accesibile pentru oameni. Undele sonore se propagă mai departe prin apă decât prin atmosferă, permițându-le cercetătorilor să catalogheze o gamă largă de informații acustice din ocean.

O imensă cantitate de date

Dacă balenele lui Bryde sunt sursa biotwangurilor, sunetele ar fi trebuit să fie înregistrate de proiectul de monitorizare și să fie în concordanță cu modelele lor de migrație. Totuși, exista o problemă majoră. Multiple înregistratoare, care au funcționat mai mult de două decenii, au produs un volum incredibil de date. Pentru a analiza toate aceste date și a găsi semnalele căutate, Allen și colegii săi au apelat la Google pentru a dezvolta un algoritm care să cerceteze datele și să identifice biotwangurile.

„Datorită Inteligenței Artificiale, am reușit să facem acest lucru în câteva ore, în loc de ani”, a scris NOAA într-o postare pe blogul său.

„Am identificat o prezență sezonieră constantă a biotwangurilor doar în Insulele Mariane și, spre est, pe Insula Wake. Acest lucru sugerează că biotwangul ar putea fi un apel specific unei populații din vestul Pacificului de Nord a balenelor lui Bryde. Apariția sezonieră a biotwangurilor este în concordanță cu migrarea balenelor lui Bryde între latitudini joase și medii, cu un mic vârf între februarie și aprilie și un vârf mai mare între august și noiembrie, pe măsură ce balenele trec pe lângă locurile de înregistrare”, scrie agenția.

Sunetul misterios din adâncul oceanului ne va ajuta să înțelegem și să protejăm balenele

Chemările altor populații de balene ale lui Bryde au fost înregistrate de-a lungul anilor, dar apelurile acestei populații din vestul Pacificului de Nord par a fi echivalentul unui dialect al balenelor, nefiind folosit de nicio altă populație înregistrată până în prezent.

Identificarea sursei sunetului le oferă cercetătorilor un nou mod de a urmări și înțelege distribuția populațiilor și modelele de migrație ale balenelor lui Bryde în întreaga lume. De asemenea, instrumentul de inteligență artificială poate fi ajustat pentru a identifica alte sunete și tiparele lor temporale, pentru a înțelege unde se duc alte mamifere marine și când.

Oamenii de știință speră că aceste informații îi vor ajuta să găsească modalități de a proteja uriașele creaturi care populează oceanele misterioase ale lumii.

Această cercetare a fost publicată în Frontiers in Marine Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care animal este mai lung decât balena albastră?

Unii îndulcitori artificiali sunt chimicale eterne care ar putea afecta viața acvatică

Pentru prima dată, au fost găsite niveluri alarmante de fibră de sticlă în lanțul trofic

Test de cultură generală. Care este diferența dintre viespe și albină?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase